Îţi doreşti un abdomen perfect definit dar de fiecare dată când te antrenezi serios în acest sens rămâi cu un disconfort în zona gâtului? Nu renunţă! Tensiunea din această zona poate apărea fie din cauza unei musculaturi insuficient dezvoltate, fie din cauza modului greşit de execuţie a abdomenelor. Oricare ar fi motivul urmează sfaturile de mai jos şi vei vedea că pătrăţelele vom ieşi treptat la suprafaţă 😉!

  • Cele mai frecvente exerciţii pentru abdominali implică poziţionarea mâinilor în spatele capului. Execuţia incorectă a acestor mişcări duce la suprasolicitarea zonei cervicale, la dureri sau chiar blocaje ale acesteia. Pentru a evita disconfortul şi pentru a te antrena în siguranţă încearcă să menţii gâtul drept, bărbia ridicată, coatele cât mai depărtate şi mâinile în zona urechilor. Dacă această poziţie nu îţi este comodă poţi încrucişa braţele pe piept sau poţi poziţiona pumnii sub bărbie.
  • Execută mişcările lent, cu abdominalii bine încordaţi şi fii atentă la poziţia spatelui. În general exerciţiile pentru musculatura abdominală, şi în special cele pentru dreptul abdominal, se realizează cu spatele uşor rotunjit. Astfel revenirea pe sol va fi lentă şi controlată iar durerea cauzată de presiune exercitată asupra articulaţiilor vertebrale lombare posterioare va putea fi evitată.
  • Tonifiaza-ţi abdominalii altfel, nu doar prin exerciţii clasice. Lucrul cu accesorii (mingi, gantere, spaliere, benzi elastice), schimbarea poziţiei în care îţi antrenezi muşchii sau combinarea săriturilor cu abdomenele clasice sunt mişcări extrem de eficiente pentru întreaga zonă abdominală.
  • Fii atentă la poziţie! Presează partea inferioară a spatelui pe podea, ţine genunchii îndoiţi şi tălpile lipite de sol pe toată durata exerciţiului. Nu sprijini picioarele în călcâie şi nu te ridică de la sol ajutându-te de braţe sau şolduri!
  • Nu uita de respiraţie! Cu gâtul drept, zona cervicală relaxată şi bărbia ridicată expiri la fiecare ridicare, încordând abdominalii, şi inspiri profund la fiecare revenire pe sol.
  • Nu te suprasolicită! Opreşte-te ori de câte ori simţi că musculatura ta nu mai face faţă efortului, relaxează-te şi continuă, dacă este cazul. Nu uita că este mult mai eficient să faci un număr mai mic de abdomene, efectuate corect, decât un număr mare, efectuate greşit!
  • Urmăreşte cu atenţie modul de execuţie al exerciţiilor şi ţine cont de sfaturile instructorului.

Dacă durerile de spate şi/sau cele din zona gâtului continuă, chiar dacă ţii cont de toate cele de mai sus, consultă medicul pentru identificarea şi tratarea problemei.

Teoretic, acum ştii ce ai de făcut! Practic, poţi exersa cele citite mai sus în timpul tuturor antrenamentelor noastre! Iar dacă ţelul tău este definirea “pătrăţelelor” abdominale te aşteptăm la AbXpress, antrenamentul special dedicat părţii superioare a corpului.

Distribuie

Un răspuns la “Abdomenele perfecte

  1. Simo draga, cu subiectul „impacarii” intre abdomene si durere de spate ma confrut si eu de la inceputul antrenamentelor. Sa stii ca imi prind tare bine sfaturile tale de aici si cele de la sala. Pot sa iti confirm/sa va confirm 🙂 ca, incet si cu grija, lucrand si abdomenul si spatele (zona cervicala) mi-am tonifiat zona cervicala, pot sa fac mai usor exercitiile ….si sper ca se vede si la musculatura abdominala. Multumesc, te pup.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *