Ştiai că prima gumă de mestecat a apărut acum mai bine de 5000 de ani în Kierikki, Yli-Ii, Finlanda, era făcută din coajă de mesteacăn şi avea proprietăţi antiseptice? Cu timpul însă consumul ei s-a extins, materia prima a suferit unele modificări, trecându-se de la extracte de plante şi răşină la parafină şi cauciuc natural iar în prezent gumă de mestecat a ajuns să fie unul dintre cele mai toxice produse distinate consumului uman.
Chiar dacă pentru majoritatea persoanelor mestecatul gumei reprezintă o activitate extrem de relaxantă şi o bună modalitatea de împrospătare a respiraţiei, în realitate acest obicei este cauza multor probleme iar consumul ei în timpul unui antrenament poate fi destul de periculos, iată şi de ce:
- Te deshidratează! Majoritatea oamenilor preferă să se antreneze mestecând gumă pentru a preveni uscarea gurii (deoarece guma de mestecat determină organismul să producă mai multă salivă) fără a ştii însă că acest obicei reprezintă o risipă de energie şi de apă. Organismul va consumă mai multă apă pentru producerea salivei deoarece crede că mănânci ceva, lucru care poate duce la deshidratare, fenomen foarte periculos, mai ales în timpul antrenamentelor.
- Îţi îngreunează respiraţia! Respiraţia este foarte importantă în timpul antrenamentului deoarece ajută la oxigenare, iar oxigenarea măreşte performanţă. Mestecând gumă îţi va fi destul de greu să respiri şi deci şi să lucrezi la capacitate maximă!
- Te poţi asfixia mecanic! Un motiv foarte important care te-ar putea convinge să renunţi la gumă pe durata antrenamentului este pericolul de înec sau sufocare la care te expui inconştient. Dacă te antrenezi intens este foarte uşor să te sufoci accidental, lucru care poate fi extrem de neplăcut dacă nu chiar periculos.
- Duce la apariţia gastritei! Prin stimularea secretiei salivare este stimulată şi secreţia de suc gastric iar mucoasa stomacală este iritată. Astfel pot apărea diverse afecţiuni stomacale precum gastritele sau ulcerele gastrice.
- Poate provoca dureri ale muşchilor faciali! Mestecatul prelungit duce la obosirea articulaţiei temporo-mandibulare cu posibilitatea apariţiei de dureri la nivelul mandibulei, a maxilarului sau a tâmplelor.
Sursă foto : Celebs Venue