Îţi place să fii mereu în formă şi pentru asta te antrenezi intens, te alimentezi ca la carte şi te hidratezi corect, dar te-ai gândit vreodată că echipamentul în care te antrenezi este la fel de important ca şi cele menţionate mai sus? Ştiai că reuşită unui antrenament poate depinde de o pereche de pantofi sport aleasă corect sau de bustieră potrivită?
Albe, negre, roz, albastre, cu bretele late sau subţiri, bustierele sport sunt indispensabile şi foarte importante în timpul unui antrenament şi cu siguranţă nu trebuie alese după criterii pur estetice. De ce? Pentru că o bustieră adecvată îţi îmbunătăţeşte performanţele sportive, previne deteriorarea ligamentelor Cooper, cele de care depinde susţinerea, forma şi poziţia sânilor şi diminuează cu până la 50% durerea cauzată de balansul sânilor în timpul antrenamentului.
Pentru a face alegerea corectă trebuie să ştii că bustierele pentru sport sunt de trei feluri: bustiere cu efect de compresie, bustiere cu efect de încapsulare şi bustiere cu efect de compresie/încapsulare. Diferenţa dintre ele este foarte simplă: bustierele compresive se potrivesc perfect persoanelor cu sâni mici, ele fiind recomandate cupelor A şi B deoarece aplatizează sănii pentru a restricţiona mişcarea acestora.
Bustierele cu efect de încapsulare, recomandate mărimilor D şi DD, au cupe individuale şi susţin fiecare sân în parte iar cele cu efect de compresie/încapsulare reprezintă o combinaţie între cele 2 modele descrise mai sus şi sunt recomandate cupelor C şi D pentru un plus de susţinere şi confort.
De asemenea îţi poţi alege bustieră în funcţie de tipul de antrenament pe care îl practici. Astfel în timpul unui antrenament de intensitate scăzută cum e mersul pe jos, yoga sau pilates-ul poţi folosi liniştită o bustieră compresivă în timp ce pentru un antrenament de aerobic sau tae-bo ai nevoie de una mixtă sau cu efect de încapsulare.
Acum că ai aflat care sunt tipurile de bustiere şi de ce trebuie să optezi pentru acestea în defavoarea unui sutien în timpul antrenamentelor urmează paşii de mai jos pentru a te asigura că o alegi pe cea care ţi se potriveşte cel mai bine!
- Alege bustiere confecţionate din materiale speciale, care lasă pielea să respire şi evita-le pe cele din bumbac 100% deoarece în momentul în care începi să transpiri acestea se vor udă şi vor rămâne aşa pe toate durata antrenamentului.
- Încearcă mai multe modele deoarece mărimea bustierei poate fi diferită de cea a sutienului. Ştii că ai ales mărimea potrivită dacă poţi introduce două degete sub bandă elastică de sub sâni.
- Aleargă sau sari pe loc pentru a testa bustieră înainte de a o achiziţiona. În timpul mişcării această ar trebui să reducă considerabil mişcarea sânilor.
- Alege bustiere fără cusături sau cu cusături ascunse pentru un plus de confort.
- După ce ai găsit bustieră potrivită nu o folosi la infinit şi întreţine-o corespunzător. Ţine minte că pentru a-şi păstra elasticitatea şi proprietăţile o bustieră poate fi utilizată aproximativ un an şi trebuie spălată fără balsam de rufe!
Şi uite cum am mai elucidat un mister 😉 şi am învăţat cum să ne apropiem şi mai mult de un antrenament perfect! Ce ne rămâne de făcut? Să ne echipăm corespunzător, să ne înarmăm cu răbdare şi să ardem nişte calorii… căutând, probând şi cumpărând bustiere!
Foarte util articolul!! 🙂
Poti sa-mi recomanzi niste magazine din Cluj unde gasesc bustiere de calitate? Multumesc
Poti incerca in magazinele de articole sportive din Iulius Mall sau Polus (Intersport, Hervis, Nike, Adidas, Adis Sport). Nu prea dai gres daca alegi marci cunoscute gen Adidas, Nike, Reebook dar e obligatoriu sa probezi! Eu am incercat mai multe dar preferata a ramas cea de la Triumph. E foarte comoda iar materialul e super rezistent dar nu stiu sigur daca le gasesti si in magazinul din Central sau numai online. La Decathlon poti gasi de asemenea o gama destul de diversificata la preturi accesibile 🙂 .