Yoga

Yoga reprezintă arta traiului conștient, influențând toate aspectele ființei umane: fizic, mintal, emoțional și spiritual.
Concret, yoga înseamnă echilibrarea și armonizarea corpului, minții și emoțiilor. Când apare un dezechilibru în corpul fizic, organele, mușchii și nervii nu mai pot funcționa în armonie. Scopul yoga este de a aduce diferitele funcții ale organismului într-o coordonare perfectă.
Deși multă lume asociază yoga doar cu posturi ale corpului (asane), în esență yoga reprezintă un întreg sistem care cuprinde și tehnici de respirație, concentrare, meditație dar și un mod de viață moral și curat.
Asanele înlătura disconfortul acumulat în urma activităților de zi cu zi, asigură un aliniament postural corect, mențin flexibilitatea coloanei vertebrale și a articulațiilor. În același timp stimulează circulația și sistemul imunitar, au efect asupra organelor interne, îmbunătățind astfel digestia.
Tehnicile de respirație (pranayama) cresc nivelul de energie, aducând claritate minții, liniște și pace în întreaga ființă.
Momentele de relaxare revitalizează sistemul nervos, cresc eficacitatea asanelor practicate, dând răgaz corpului să integreze toate beneficiile și să elibereze toate tensiunile.
Yoga (asane + pranayama + meditație) este singura activitate care stimulează nervul vag, acel nerv cunoscut ca medicul interor al corpului, fiind responsabil cu auto-reglarea și auto-vindecarea tuturor organelor din corp. Astfel, practica Yoga stimulează fiecare organ din corp, lucru ce nu poate fi realizat de nici un medicament.
Informații importante pentru o practică sigură și eficace:

  • Anunță profesorul despre eventualele probleme de sănătate, intervenții chirurgicale, sarcină sau dacă urmezi vreun tratament medicamentos!!!
  • Mănâncă cu cel puțin 2 ore înaintea clasei de yoga. Încearcă să stai departe de mâncărurile grele. Stomacul îți va mulțumi. 😉
  • Respectă-ți corpul! – încearcă să fii prezentă în corpul tău, rămâi cu atenția îndreptată spre senzațiile din corp pe toată durata practicii.
  • Încearcă să nu forțezi nimic. Cu timpul, cu practică și cu blândețe vei ajunge acolo unde îți dorești!
  • Yoga este o călătorie personală! – nu ești în competiție cu nimeni. Dacă nu te simți confortabil într-o anumită postura, te așezi în child’s pose până te simți pregătită să reiei practica.
  • Nu este necesar să fii flexibil ca să poți participa la o clasă de yoga. Flexibilitatea și mobilitatea se dobândesc și sunt consecințe ale practicii yoga.
  • Yoga este pentru toată lumea.
Distribuie